Vapaj očajne majke: „Stajem u obranu svojeg dostojanstva i dostojanstva svoje djece!“

Policija je ovih dana pretražila više kuća, te privela više osoba sa šireg područja Zadarske županije zbog prijetećih grafita i plakata koji su prije četiri dana osvanuli na ulazu u Ceranje Donje, rodno selo predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca.

Iako Zadarski.hr neslužbeno doznaje da je na obavijesne razgovore tijekom srijede i četvrtka privedeno desetak osoba, u policiji to nisu htjeli potvrditi. Oglasili su se kratkim priopćenjem:

„Kriminalističko istraživanje još traje i u tijeku su izvidi cijelog slučaja. Ništa od toga više ne možemo reći.“

Opsežna policijska istraga počela je odmah nakon što je mjesto oblijepljeno uvredljivim plakatima s Pupovčevom fotografijom i tekstom kojeg se saborskog zastupnika SDSS-a proziva za teror i naziva velikosrpskim luđakom. – prenosi Jutarnji.hr.

„Teror velikosrpskoga luđaka nad cijelom Hrvatskom, posljedica je bolesne Plenkovićeve politike istjerivanja ekstremizma, klerofašizma i nacionalizma iz HDZ-a i Hrvatske“ – stajalo je na plakatima. Uz to je i preko ploče s imenom mjesta ispisan i grafit „Ubi Srbina“ s krilatim U.

Pretresi kuća i uhićenja više osoba uzbunili su stanovnike zadarskog zaleđa koji negoduju jer se nad njima, kako smatraju, vrši neviđeni progon policijske države.

„Došli su u četvrtak oko 18 sati i počeli nasumično kupiti ljude. Prijatelja su mi svezali na pumpi di radi. Odveli ga doma u lisicama, a onda isprevratali kuću. Išli su od sobe do sobe. Uzeli mu neke majice i odveli ga. Ovom drugom automehaničaru uzeli su sprejeve, a on ih mora imati jer s tim radi“,  ispričao je svjedok jednog od pretresa, koji se odigravao u četvrtak u Vrani u blizini Ceranja Donjih. Navodi kako su tu večer iz Vrane odveli sveukupno trojicu mještana, a iz drugih sela, kaže, još najmanje osmoricu.

„Pokupili ih sve. Većinu ih znam. Nemaju oni veze s tim. Dobri su to momci, ne mrze nikoga.“, kaže mještanin Vrane. Iako smatra kako se svaki čovjek mora zaštiti, bio on Hrvat, Srbin, Musliman, drži da je ovakava način postupanja zapravo znak – policijske države.

„U redu je da se ljudi zaštite, ali po svemu ovome ovo je policijska država, a ne Hrvatska kakva bi trebala biti. Nije bitno koje je kazneno djelo počinjeno nego kome je napravljeno. Nitko ovdje Srbe ne dira. Mi smo prošli križni put zbog tog sela, a sada kupe dečke. To je suludo.“, kaže mještanin Vrane koja se nalazi između Ceranja Donjih i Benkovca.

K tome u prilog jedna ogorčena majka je ovom prigodom u javnoj objavi na Facebooku 14. rujna potanko opisala pretres vlastitog doma i privođenje svojih sinova:

„Stajem u obranu svojeg dostojanstva i dostojanstva svoje djece, svoje obitelji, svojih sinova. Dva dana razmišljam o ovome,a sad javno iskazujem. Ogorčena sam i ljutita.

Na koga?!

Hrvatsku državu, hrvatski vrh, hrvatski MUP, hrvatsku policiju…O čemu se radi!?

U večernjim satima dana 12. rujna 2019.u moju kuću dolazi krim policija dovezeći mi starijeg sina koji je prethodno uhićen s lisicama na benzinskoj postaji u Pakoštanima prilikom izlaska iz WC-a, uhvaćen na prepad kao da je najveći kriminalac.

Dakle, dovoze mi sina, dolaze naoružani u civilu, njih četiri i još se zovu i čekaju dva svjedoka. S vrata jedan pokazuje značku MUP-a te sjedaju za stol bez ikakvog objašnjenja meni zašto su došli. Ogorčena i uplašena negodujem.

Tek tada pružaju sinu papir da pročita i da se upozna s razlogom uhićenja. Gledam,
promatram. Sin mi se ogorčeno nasmijao pročitavši to. Ja i dalje ništa ne znam. Napominjem da mi je u naručju moj najmlađi unuk od 11 mjeseci.

Traže pretres kuće. Ne možete tek tako upadati u moje prostorije kažem. Nakon toga sin mi potpisuje izjavu da ne želi odvjetnika tvrdeći da on nije ništa kriv i da ništa nije napravio. U oči mi upada pištolj koji se vidi oko struka po izgledu najmlađeg policajca.

Slijedi pretres prostorija u kući. Najprije su počeli sa sobom starijeg sina. Jedan od njih, glavni inspektor koji mi je prilikom dolaska pokazao značku ostaje za stolom u kuhinji i meni kratko objašnjava da se uhićenje i pretres radi zbog sumnji na prijetnje Miloradu Pupovcu i ispisivanje grafita neprimjerenog sadržaja u mjestu Ceranje Donje.

Vraćamo se na pretres sobe.

Vezano za taj slučaj trebali su tražiti dokaze o grafitima a oni su pregledali svaki kutak sobe (pastu za zube, kremu, svaku čarapu, svaki džep jakne, provjeravali njegove spise, rukopis itd.). Stekla sam dojam da ga hoće pod svaku cijenu okriviti tražeći bilo što kao dokaz. Morao je u prisutnosti policajca skinuti hlače sa sebe jer su im te hlače bile sumnjive jer imaju nekakvu crnu mrlju na sebi koja se vjerovatno dogodila prilikom pranja odjeće. Iz ormara su uzeli mušku majicu plave boje, dugih rukava, s kapuljačom. U zapisu su napisali da je svježe oprana, a majica se nije nosila, sigurna sam, više od 6 mjeseci. Također je majica na sebi imala mrlju koja nema veze sa sivom bojom spomenutih grafita.

Slijedi pretres ostalih prostora. Prva na redu je kanta za smeće od “Čistoće”. Izbacili su iz nje smeće koje su samo djelomično vratili. Zatim otvaraju podrum i kreće pretres podruma koji većinom koristi mlađi sin koji je po zanimanju automehaničar. Pretresali su njegov alat, otvarali staru peć te iza vrata na polici pronalaze sprejeve različitih boja koje koristi mlađi sin u svom poslu. Jedan od sprejeva je i sprej crvene boje koji sam ja kupila za branik mog auta.
Bez ikakvog dopuštenja počinju isprobavati sprejeve po radnom stolu. Pronalaze jedan sprej sive boje te dasku koja je bila na prozoru podruma (na njoj je bilo malo spreja sive boje koji je mlađi sin prije cca 3 godine probavao sprej). Uzimaju spomenuti sprej i dasku kao dokaz koji nose na vještačenje.

Vraćaju se u kuhinju napisati zapisnik. U tom dolazi mlađi sin koji ulazi u kuću ne znajući što se dešava. Po njega su također došla još 4 policijska službenika u civilu. Bez ikakvog objašnjenja vode ih u Zadar na ispitivanje i davanje otisaka. Mlađi sin se vraća netom prije ponoći, a starijeg su držali cijelu noć i dan na ispitivanju. Mene nitko nije obavjestio gdje mi je sin ni što je s njim.

Pišem ovo u velikom ogorčenju i ljutitosti jer sam majka i ne bih htjela da se ovako nešto nikom dogodi.“

Prijeteći grafiti i plakati u rodnom selu predsjednika SDSS-a pojavili su se nedugo nakon incidenta u kafiću u Uzdolju pokraj Knina gdje su huligani pretukli Srbe koji su gledali utakmicu Crvene zvezde.

Zbog tog napada Pupovac je usporedio Hrvatsku s NDH i izjavio da Hrvatska postaje faktor nestabilnosti u regiji. Aplelirao je tada da se prestane s revizijom prošlosti, te ujedno pozvao da se uklone ušata, ustaška ‘U’ s fasada zgrada i prometnih znakova, uniforme s ustaškim pozdravom ZDS, te da se sankcionira izvikivanje ili ispisivanje popraćeno prijetnjama smrću, da se prestane biti slijep i gluh na poruke poput ‘Ubij Srbina’.

„Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku, europsku Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njihovom zločinačkom ustaškom ideologijom jer ja isuviše dobro znam tu razliku i ja to živim“ – rekao je tada predsjednik SDSS-a. – piše Zadarski.hr.

Izvor: Facebook, Zadarski.hr, Jutarnji.hr