Biogradski Ljetni karneval 2019. okupio mnogobrojne ljubitelje dobre zabave i maskenbala

U organizaciji biogradske Karnevalske udruge Tome Krnjeval održan je sinoć u Biogradu na Moru još jedan u nizu tradicionalni biogradski Ljetni karneval. Biogradski Ljetni karneval 2019 okupio je ove godine  oko 300 sudionika raspoređenih u 16 maškaranih grupa.

U sklopu ove ljetne manifestacije na pozornici ispred zgrade Gradske uprave predstavljale su se maškarane skupine iz svih krajeva Hrvatske, Slovenije i Bosne i Hercegovine. Bilo je tu gostujućih skupina s Paga, iz Kutine, Primoštena, Zadra, Karlovca, Trogira, Kaštela, Župe Dubrovačke, slovenskih Tržeca , Dornave i Šentjerneja te Ljubuškog u Bosni i Hercegovini.

Okupljanje svih maškaranih skupina započelo je na bazenu „Ilirija“, potom je vesela šarolika družina napravila đir biogradskom rivom te se vraćala prema početnoj točki, gdje se na pozornici ispred zgrade Gradske uprave predstavljala publici.

Nakon službenog programa predstavljanja vratili su se karnevalisti na bazen „Ilirija“, gdje se uz živu svirku zabava odvijala do dugo u noć. Voditeljica cjelokupnog programa bila je Kolinda ups. Ines Miloš u ulozi Kolinde, inače predsjednica Karnevalske udruge Tome Krnjeval, koja je na početku programa tipično predsjednički zapjevala s domaćom klapom, inače maskiranim domaćinima ovog karnevala.

Gosti i domaćini pripremili su scenografiju i koreografiju uz svoje maske. Bilo je u svekolikom šarolikom mnoštvu točaka cvijeća i karanfila, gusara, pajaca, bogova mora, odbjeglih nevjesta, mini mausica, plesačica sirtakija, cigana, kosovaca koji su za karneval spremni itd. I ako smo kojeg zaboravili spomenuti, tu je zabilježen u priloženom video zapisu.

Karnevali su manifestacije kojima običan puk kanalizira svoje veselje, frustracije i sve ono pogansko što još uvijek živi u nama. Ljetni biogradski karneval koncem kolovoza predstavlja čin pravog pravcatog pučkog i turističkog veselja. Sudionici manifestacije u šarenim kostimima, izmiješani rijetki domaćini i turisti, već godinama čine nezaboravni šušur ljetnog ludila na zalasku sezone.

Dobra zabava je naša nasušna potreba, a Ljetni karneval tradicija koja jamči sve to i još i više, zato je moramo njegovati, ali možda i sami pridonijeti dogodine da se opet održi,  u sinergiji gradskih udruga, društava, KUD-ova i sl. produži i rastegne turističku sezonu do krajnjih granica (jer ruku na srce, cijela organizacija spadne na nekoliko entuzijastičnih pojedinaca volontera). Stoga živio biogradski Ljetni karneval i ples pod maskama! Pa kad je bal, nek’ opet bude maskenbal i dogodine.