RIČ IMA CIPRE: Imamo li mi u Hrvatskoj ikakvog utjecaja o turističkom kretanju sezone ili bolje rečeno financijskom učinku?

Njega ne treba posebno predstavljati: legendarni Stipe Ivanović Cipre, iskusni ugostitelj, dugogodišnji turistički radnik, kalafat, nadasve zaljubljenik u Dalmaciju. U ljetnim mjesecima svojim brodom „Stella Maris“ iz Biograda na Moru za Tkon svakodnevno polazi u ponoć i vraća se na kopno pola sata iza ponoći. Vikendima i po potrebi s biogradske rive polazi i kasnije, u jedan sat iza ponoći, a na kopno se vraća u 1:30 sati. U post – sezoni, odlučio je Cipre Biograjski.com počastiti i oplemeniti svojom autentičnom dalmatinskom besidom i aktualnom tematikom. Rič ima Cipre…

U zemlji, koja nema svoju proizvodnju (pogotovo vezano za turizam) ni sezona nema nikakav ili ima samo mizeran financijski učinak. Kako smo to zaradili 12 milijardi eura, ako smo u isto vrijeme povećali troškove prema inozemstvu. Stranci ili bolje rečeno tuđinci, otvaraju trgovačke centre duž naše cijele najlipše obale svijeta i prodaju svoje loše i nažalost nezdrave poljo-proizvode, a da ne govorimo o proizvodima napunjenim kemijom i vodom (meso i riba). Kada ih stavite na gril se smanje na trećinu svoje originalne težine. Uspijeh sezone, DA, ali za koga?
Ako fakultetski školovane unukinje starih dubrovačkih gospara ili poznatih jadranskih kapetana u svijetu, čiste češke jahte na kojima borave češki turisti, nisam spomenuo da su oni jedni od naših prvih gostiju ali tada smo ih po Jadranu vozili vlastitim plovilima. Htio sam reći da ti isti unuci mogu čistiti jahte ali neka to budu jahte njihovih djedova koje će se iznajmljivati stranim gostima. Njihove marine, njihovi gosti a mi smo nažalost samo čistaši. A naši unuci, koji su zaposleni u marinama moraju piturati (bojati) iste te jahte. Ide se za rad s jako otrovnim kemikalijama koje mogu ostaviti teške posljedice (neplodnja) … i tako ode nam Dalmacija.
Neće biti više nikoga ni da zapiva pismu o njoj, morati ćemo iznajmiti pjevače iz Makedonije jer se kaže da su ”Makedonci mediteranci na kopnu”. Tako će bar pjesma biti slična. Naši mudraci kažu da nije bitno, tko je vlasnik marine ili luke. Ali to je jako važno gospodo. Da se nebi događalo to što se i događa. Imate jednu kupljenu marinu, kojoj su nekadašnju portu (ulaz) zamjenili i sad ova noma sliči na đamiju bez minareta. Ako na nju dodaju sirenu za uzbunu dobiti će konačno i minaret a oni će se praviti da to liči na svetionik.
Zato pošto je više manje sve iznajmljeno/prodano nemojmo više za okruglim stolom sa nekakvim kvazi intelektualcima na HRT-u razpravljati o turizmu. A da ne govorim o financijskom učinku, to me podsjeća (njihove rasprave) na moje prijatelje Indijance iz Amerike, koji u okruglom šatoru uz lulu mira raspravljaju o Američkoj privredi.
O turističkom učinku naše sezone mogu raspravljati samo gradovi:
Beč: sa svojim bankama i nautikom
Berlin: sa bankama, nautikom i telekomom
Budimpešta: sa naftom, povrćem i mesom
Barcelona: sa povrćem i ribom
Brasilia: sa kokošima koje još nismo latili a sezona je bila uspješna.
I naš bivši glavni grad Beograd imao je čistu zaradu bez ulaganja. U naše prostore je poslao svoje ”pevačice” i sa njima zaradio ogromne novce i nije im smetalo da su to Kune.

A za dokaz da sam u pravu, evo vam i slika odpada tržnice jednog poznatog turističkog mjesta na Jadranu (bacite oko na natpice na embalažama povrća).

Stipe Ivanović, Cipre

Biograd n/M