Impresije s Ćokovca (Općina Tkon, otok Pašman)

Na Uskrsni ponedjeljak održano je veliko hodočašće na brdo Ćokovac iznad Tkona, gdje se nalazi benediktinski samostan koji datira iz 1125. godine. U benediktinskoj crkvi sv. Kuzme i Damjana služila se sveta misa, kako je običaj na Uskrsni ponedjeljak, a potom se druženje nastavilo unutar zidina samostana i pod sjenovitim ćokovskim borima, proplancima i brežuljcima, gdje se pripremalo i blagovalo jelo.

Druženje unutar zidina benediktinskog samostana na Ćokovcu

U vrijeme nagle i agresivne ekspanzije raznih trgovačkih centara u Hrvatskoj, govori se i piše o novim kolekcijama, ponudi, sniženjima, ali i humanitarnim akcijama i drugim manifestacijama koje se odvijaju unutar tih modernih okupljališta. Činjenica jest da trgovački centri bilježe kontinuirani porast posjećenosti. Većinu radnog vremena solidno su popunjeni. Stoga je uistinu rijetkost provesti jedan dan u godini na mjestu toliko različitom od naše svakidašnjice i postati dijelom tradicije koja se tako uporno stoljećima čuva od zaborava i prenosi s koljena na koljeno. Ukratko, riječ je o tradicionalnom hodočašću na brdo Ćokovac iznad Tkona.

Kad su se slegli dojmovi Uskrsnog ponedjeljka, slijedi nekoliko rečenica i o tome.

Na Uskrsni ponedjeljak održano je veliko hodočašće na brdo Ćokovac iznad Tkona, gdje se nalazi benediktinski samostan koji datira iz 1125. godine. U benediktinskoj crkvi sv. Kuzme i Damjana služila se sveta misa, kako je običaj na Uskrsni ponedjeljak, a potom se druženje nastavilo unutar zidina samostana i pod sjenovitim ćokovskim borima, proplancima i brežuljcima, gdje se pripremalo i blagovalo jelo.

Pogled s Ćokovca na Biograd

„Kršćanska vjera se temelji na uskrsnuću, nema kršćanstva i crkve bez uskrsnuća“, kazao je don Ivan Rončević, župnik Škabrnje i Nadina, koji je euharistjsko slavlje taj dan predvodio u zajedništvu s mons. Ivicom Mustaćem, župnikom Biograda, don Valterom Kotlarom, župnikom Tkona, Dobropoljane i Ždrelca, o. Jozom Milanovićem, monahom benediktinskog samostana i ostalim svećenicima benediktincima. Don Ivan inače je bivši župnik Tkona i pašmanskih župa i tako posebno povezan s župljanima, kojima je ostao u lijepom sjećanju.

Crkva je bila pretijesna da primi sve hodočasnike, mnogi su bili uokolo zidina i dvorištu samostana. Svećenici benediktinci dijelili su okrjepu, među njima našla se i polubiograjka, polukunjanka Radica – Rada Vrančić, biograjska pjesnikinja, koja je s osmijehom okupljenima nudila svoje kroštule. Bilo je tamo vjernika s otoka Pašmana, iz Tkona, Ugrinića, Kraja, kao i drugih naselja, ali i obližnjih mjesta s kopna sa sjeverne strane Pašmanskog kanala, Biograda, Pakoštana, Sv. Filip i Jakova i dr.

Rada Vrančić s kroštulama

Svečanom slavlju unutar zidina samostana pridonijeli su dvoglasnim pjevanjem i članovi mješovite skupine iz udruge Pučki pivači sv. Tome apostola iz Tkona. Udruga svojim djelovanjem doprinosi očuvanju glagoljaškog crkvenog pjevanja i na taj način čuva tradicijsku baštinu Općine Tkon. Ovi pjevači redovito pjevaju na euharistijskim misama i drugim prigodama vjerskog karaktera.

Skupile se razne ekipe i društva, mladi i oni nešto stariji, kako bi pripremili i zajednički blagovali razna jela na proplancima i brežuljcima Ćokovca, odakle se pruža jedinstven pogled na cijeli Pašmanski kanal, a poslužilo nas je i lijepo vrijeme. Među svom tom svjetinom bio je i načelnik Tkona Goran Mušćet. Po završetku misnog slavlja, druženje s mještanima i svojim gostima načelnik Mušćet nastavio je u podnožju Ćokovca odakle se uokolo širio miris pečene janjetine s ražnja, meso s gradela i ispod peke.

 

Mnogobrojna ekipa s načelnikom Tkona Goranom Mušćetom

Sve te mesne delicije, uz mladu kapulicu, vino iz pota i pivo na Ćokovcu pretvorilo je ovo mjesto u najveći piknik, festival jedenja u prirodi, na otvorenom, u cijeloj županiji, ali i najvažniji društveni događaj. Sjedilo se na dekicama, klupicama, za drvenim bancima, slušalo glazbu, razgovaralo. Ovo je zaista trebalo doživjeti: gostoljubivost Tkona, prirodne ljepote, tradiciju…Puna srca, rasterećeni vratili smo se u Biograd u poslijepodnevnim satima, u posljednjem trenutku ukrcaja na na trajekt.

PS. Još malo fotografija s Ćokovca pogledati OVDJE!