„Obnovljen spomenik kralja Tomislava“

Mi vam ovih dana uoči lokalnih izbora na službenoj Facebook stranici Grada Biograda na Moru nijemo pratimo i čitamo brojne riječi samohvale i žrtvu koju su tijekom proteklog mandata ovi iz Gradske uprave podnijeli za nas građane.

Jedna od tih objava od 16. travnja 2021. godine su fotografije spomenika kralju Tomislavu i popratni komentar u opisu pet fotografija spomenika  koji glasi: „OBNOVLJEN SPOMENIK KRALJA TOMISLAVA“.

“Obnovljen spomenik kralja Tomislava”, a ne kralju Tomislavu?!

Mi smo vam o spomeniku kralju Tomislavu (a ne kralja Tomislava) pisali u dva navrata.

Prvi put smo opisali povijest nastajanja originalnog spomenika. Naši čitatelji mogli su saznati kada je spomenik postavljen, što se s njime događalo tijekom Drugog svjetskog rata kada je oštećen, gdje je neko vrijeme bio premješten, kako je početkom devedesetih obnovljen tj. kada je na istom mjestu postavljena njegova vjerna kopija, dok su originalni dijelovi neadekvatno zbrinuti na odlagalištu. Na našoj Facebook stranici o toj temi možete pogledati i kratki  VIDEO.

Prisjetimo se naših prethodnih članaka, gdje smo ispisali sljedeće.

Godine 1925. Biograd je svoje hrvatsko obilježje posvjedočio i podizanjem spomenika kralju Tomislavu na jugoistočnom dijelu obale, i to prigodom proslave 1000-godišnjice hrvatskog kraljevstva (925. – 1925.). Spomenik ima oblik obeliska, sastavljen je od istarskog kamena u tri dijela s urezanom hrvatskom krunom i staropleternom ornamentikom. Bilo je predviđeno da se na njegovu vrhu postavi i brončana kraljevska kruna.

Spomenik je otkriven uz velike svečanosti i u prisutnosti predstavnika vlasti, te šibenskog biskupa kao apostoloskog administratora (prema Lucijanu Kosu; Biogradski zbornik, str. 539.-558. iz 1990. godine) jugoslavenskog dijela zadarske nadbiskupije i pravnog sljednika nekadašnjeg belgradskog biskupa. U svojoj uvodnoj riječi, koju je održao don Kazimir Perković, čuvar starina u Biogradu, istakao je značenje hrvatskih prijestolnica Nina, Biograda, Biaèa i dr., te ulogu hrvatskog plemstva Mogorovića i Šubića, koji su djelovali na ovome području, navodi autor Kos.

Talijanski fašisti, anektirajući 1941. godine i Biograd uništavali su sve što je bilo hrvatsko, oštetili su cijeli ovaj spomenik, oštetili njegov pleter i krunu, a iz većeg dijela teksta izbacili su, “otukli”, sve što iole podsjeća na hrvatstvo te postavili svoje znakovlje. Time su pokazali i dokazali svoje divljaštvo nad našim narodom i njegovom kulturnom baštinom.

Spomenik je 1945. godine poslije rata ponovno sastavljen od oštećenih dijelova s oštećenim natpisom, pleterom i krunom, a zbog prometnih razloga je i premješten 30 m sjeverozapadno od općinskog parka, gdje do šezdesetih godina prošlog stoljeća stoji i kao vidan dokaz talijanske soldateske.

I susjedne Pakoštane te su godine podigle zbog istih pobuda spomen-ploču u čast hrvatskoga kraljevstva, koja je srećom neoštećena preživjela talijansku aneksiju (kaže izvor, na istom je mjestu i danas).

Spomenik u Biogradu je sredinom šezdesetih godina ponovno uklonjen zbog brojnih oštećenja, obnavlja se početkom devedesetih godina prošlog stoljeća i najzad je postavljen i svečano otkriven 15. lipnja 1991. godine na istom mjestu na kojem se nalazi i danas.

Više o tome govori se u video prilogu u čijem opisu stoji zahvala Zlatku Strpiću iz Biograda na Moru za video:

Tragom priloga u emisiji „Provjereno“ NOVE TV, zabrinuti čitatelj (ne, nisu to Leo Zorica ili Ante Fuzul, već netko treći) krenuo je istraživati jesu li originalni dijelovi spomenika kralju Tomislavu iz 1925. godine možda ugrađeni u nečiju vilu. Ispostavilo se da nisu, pa nam je snimio i poslao fotografije i video mjesta na kojem se nalaze dana 1. ožujka 2020. godine uz blagoslov za objavu.

Pa upravo zahvaljujući njegovom trudu i ažurnosti,  pogledajmo još jednom kako su prema fotografijama od 1. ožujka 2020. godine, gotovo 100 godina nakon svečanog  otkrivanja, „zbrinuti“ i gdje su (za)bačeni originalni dijelovi ovog spomenika iz 1925. godine prošlog stoljeća.

Ovo su bez ikakve sumnje upravo ti ostatci, prepoznaju se po karakterističnom pleteru. Zapravo, obratite pozornost na fotografije i još jednom na  VIDEO koji smo u datom trenutku objavili na našoj Facebook stranici (u linku).

Po svemu sudeći izgleda da su ostatci originalnog spomenika „preživjeli“ nacizam i fašizam, preživjeli su i komunizam, ali ne i današnje „domoljube“. Sigurni smo da u kakvom god stanju jesu, ostatci tog spomenika zaslužuju bolju sudbinu od ovog što danas vidimo.

Kako su uoči lokalnih izbora vladajući svojim građanima objavili poruku „OBNOVLJEN SPOMENIK KRALJA TOMISLAVA“ (a ne kralju Tomislavu), kada se sve ove činjenice sagledaju, ostaje nam vjerovati da to znači da su repliku originalnog spomenika, pače njegovu faksimilsku kopiju koja je u takvom obliku postoji od početka devedesetih godina prošlog stoljeća, malo oprali, počistili. Cijeli spomenik se sada sjaji, blista na suncu. Snimili smo ga danas, 24. travnja 2021. godine:

Estetiku prostora jedino narušava prometni znak tik uz zidić koji s tri strane okružuje spomenik, a koji ukazuje kako je ispod spomenika parkiralište za motocikle (s bočne strane je onaj koji ukazuje na obavezan smjer) i načičkanost plastičnim crvenim stupićima za parking.

No, to je već neka druga tema.

Ja od rođendana, pa do rođendana,

Čekam samo poziv tvoj,

Makar prazne riječi bit će dovoljan mi znak…

Pjeva Saša Lošić i njegov Plavi orkestar. A mi od izbora do izbora gledamo, slušamo, vidimo, pratimo makar prazne riječi koje govore o tome kako je „spomenik kralja Tomislava“ (umjesto kralju Tomislavu) i u 21. stoljeću, još jedanput obnovljen te smo ove riječi  shvatili kao nekakav suptilni poziv na lokalne izbore gdje se u jednom konkretnom primjeru više put obnavljanog spomenika vidi kako naša sadašnja vlast u Biogradu na Moru može baš sve.