U nedjelju je zatreslo; potres se osjetio se i na širem biogradskom području

Potres u nedjelju, 20. rujna 2020. godine, oko 13 sati, trajao je desetak sekundi, a  osjetio se i na širem biogradskom području, što smo naknadno doznali.

Naime, ovako je to bilo. Sjedili smo za obiteljskim ručkom u Šopotu, prvom selu nadomak Benkovca, i ja sam čula tutnjavu nalik grmljavini i osjetila blago podrhtavanje tla i potom izjavila: „Potres.“

Brat je upitao: „Što kažeš?“. Ja opet, malo glasnije: „Potres!“ A ćaća će na to: „Što ona ono veli?“.

A ja ću opet (sad već mašem rukama i glavom kao da se tresem): „Potres!!!“

Pročitali su mi valjda s usana o čemu govorim odnosno vičem. Brat je zatim zavirio na društvene mreže i uvjerio se da je bio potres jer su ljudi o tome već pisali i objavljivali.

Prema izvješću servisa EMSC (European-Mediterranean Seismological Centre), magnituda mu je bila 4,2 stupnja prema Richteru, a epicentar mu je 51 kilometar istočno od Zadra. EMSC javlja da na području na kojem se osjetio potres živi oko 660 tisuća stanovnika.

Prema podacima  koji su objavljeni na stranici Earthqauke, koja trenutno prikazuje potrese koji su se dogodili na cijelom svijetu, epicentar je bio 12 kilometara od Gračaca u 12 sati i 59 minuta, te je bio magnitude 4.2 na dubini od 10 kilometara.

I premda je prva dojava EMSC-a bila da je potres bio jačine 4,2 po Richteru, EMSC nakon toga ispravlja da se radi o magnitudi 4,0.

Prema prvim informacijama iz Centra 112, piše Zadarski.hr, materijalne štete nije bilo.

Na lokalnim portalima javljali su se građani iz Biograda na Moru i okolice navodeći da su osjetili ovaj potres. Evo nekih komentira i sa stranice EMSC-a:

„Gračac.. kratko ali poprilično osjetno“

„Čula se jaka tutnjava i dobro je protreslo (Maslenica, pored Zadra)“

„Jako se zatreslo u Benkovcu“

„Pirovac, pošteno zatreslo“

„Kratko i jako“

„U Zadru se osjetilo dobro“

„Šibenik, jaka tutnjava i podrhtavanje“

„Blagi tutanj i zatresli se prozori“

Naslovna fotografija: EMSC/Screenshot