U Pakoštanima i Svetom Filipu i Jakovu državljanin Srbije iznuđivao i mlatio državljanina BiH, prijetio mu, vrijeđao po vjerskoj osnovi…Određen mu istražni zatvor!

U vijestima na stranici Policijske uprave Zadarske pronašli smo kratku vijest o stranom državljaninu osumnjičenom za prijetnju, iznudu i krađu:

„Policijski službenici Policijske postaje Biograd dovršili su kriminalističko istraživanje nad 44-godišnjim državljaninom Srbije, kojeg se sumnjiči za više kaznenih djela.
Tako se 44-godišnjaka sumnjiči da je u posljednjih mjeseca dana iz kuće 40-godišnjeg vlasnika, u kojoj je boravio na biogradskom području, otuđio dva televizora, motornu pilu, usisivač, dva suncobrana  te drugi alat i opremu, vrijednu oko 30 tisuća kuna.
Također ga se sumnjiči da je od 24-godišnjeg državljanina BiH u posljednja dva mjeseca iznuđivao novac uz prijetnje.
Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja 44-godišnji državljanin Srbije je uz kaznene prijave zbog prijetnje, iznude i krađe predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zadarske.“

U proširenom izdanju ovu vijest objavili su mnogi čitaniji mediji pod naslovima naslovima poput:

„Srbin u Dalmaciji držao je roba iz BiH, vrijeđao ga je i mlatio…“(24sata.hr),

„Srbin u Pakoštanima držao kolegu za roba, mlatio ga i prijetio mu:“Mrzim muslimane“ (Index.hr)

„Zločin iz mržnje: Pretukao Bošnjaka i prijetio mu smrću (Tportal.hr)

„Srbin u Pakoštanima pljačkao i tukao svog cimera muslimana i vrijeđao ga po vjerskoj osnovi: Određen mu istražni zatvor“ (Narod.hr)

„Državljanin Srbije pljačkao svog „cimera“ muslimana u Sv. Filipu i Jakovu, te ga iznuđivao, tukao i tjerao da za njega obavlja građevinske radove!“ (Zadarski.hr)…

 I naravno, ova vijest odmah je postala i jedna od čitanijih u tzv. regionu.

Više o tome što se tu zapravo izdogađalo ide u nastavku:

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru (ODO) ispitalo je 44-godišnjeg državljanina Republike Srbije zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela protiv imovine krađom i iznudom, te kazneno djelo protiv osobne slobode prijetnjom. Muškarac je iznuđivao i pljačkao svog “cimera”, porijeklom iz Bosne i Hercegovine, te ga je tukao prisiljavajući ga da za njega besplatno obavlja građevinske radove.

– Od 1. ožujka do 23. travnja, u Svetom Filipu i Jakovu, te u Pakoštanima, gdje je koristio apartman zajedno sa oštećenikom (porijeklom iz Bosne i Hercegovine i Musliman), zbog mržnje prema pripadnicima tog naroda i vjeri, učestalo mu je govorio da mrzi muslimane i da ih ne može smisliti, te mu je u cilju da ga ustraši, upućivao razne pogrdne i prijeteće riječi, a sve u vezi s njegovom vjeroispoviješću i nacionalnošću. Opisano postupanje je kod oštećenika izazvalo strah i poniženje zbog njegovih vjerskih i nacionalnih osjećaja – navodi se u ODO-u.

Između 15. ožujka i 15. travnja iz kuće u izgradnji u vlasništvu oštećenika u Svetom Filipu i Jakovu, u cilju da se domogne tuđih stvari, u više navrata uzeo mu je više raznih predmeta ukupne vrijednost 30 tisuća kuna. Sumnja se da je od početka ožujka do 23. travnja u  Pakoštanima, nakon što je od oštećenika naplatio dug koji je ovaj imao prema njemu u iznosu od 550,00 kuna, u cilju da se nepripadno materijalno okoristi, uz primjenu nasilja i prijetnji prema oštećeniku, natjerao ga da za njega obavlja razne fizičke poslove i usluge, navodeći da mu na vraćeni iznos od 550,00 kuna zaračunava kamate tako da ukupno od njega traži vrijednost od 7.500,00 kuna.

Osnovano se sumnja da je oštećenika udarao šakama po glavi i tijelu te ga tjerao da za njega besplatno obavlja građevinske radove, kao i da je tražio da oštećenik na svoje ime sklopi ugovor sa teleoperaterom za kupnju i pretplatu mobilnog telefona i tableta, koje mu treba donijeti i predati. Kad ovaj to nije bio u mogućnosti napraviti jer je imao prijavljen boravak na samo godinu dana u Republici Hrvatskoj, osumnjičenik ga je, osnovano se sumnja, kaznio udarajući ga šakama po glavi i tijelu, te mu prijetio da će ga ubiti, što je sve trajalo dok oštećenik nije podnio prijavu policiji.

Sucu istrage Županijskog suda u Zadru predloženo je određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od bijega i opasnosti od utjecaja na svjedoke, što je sudac istrage prihvatio i osumnjičeniku odredio istražni zatvor.

Naslovna fotografija: Ilustracija/Arhiv