Kulturna fešta u Stankovcima bila je promocija zbirke poezije „Kad zemlja plače“ Žarka Sarađena

U subotu, 11. rujna 2021. u Domu kulture u Stankovcima Žarko Sarađen, stankovački pjesnik, hrvatski branitelj i dragovoljac iz Domovinskog rata, predstavio je javnosti svoju zbirku pjesama, svoj pjesnički prvijenac pod naslovom „Kad zemlja plače“.

Svojim pjesmama Žarko je uspio zainteresirati preko 150 ljudi koji su se te večeri okupili u Domu. Promociju knjige svojim nastupom uveličala je i stankovačka Glazba čiji je član i Žarko, a promociju je vodila Anđela Fržop iz vodičke kazališne skupine. O zbirci pjesama potom su govorila dva pjesnika, jedan bibinjski, legendarni Ante Sikirić, te drugi, stankovački, Ivo Vidović, koji je profesorski analizirao Žarkov pjesnički talent, što je ostalo zapisano i u recenziji same zbirke.

Naslovna ilustracija zbirke pjesama autorsko je djelo Josipe Čačić Orlović, a ilustracije unutar korica djelo su Dalibora Sarađena.

Tiskanje knjige financijski je pomogla Općina Stankovci, prepoznavši značaj jednog takvog umjetničkog djela za širu zajednicu.

Na kraju predstavljanja zbirke pjesama na pozornicu se popeo bibinjski trio, koji je uglazbio jednu od Žarkovih pjesama. Riječ je o pjesmi „Zadnja zapovid“, posvećenoj stankovačkom ratniku Bori Miletiću. Izvedba pjesme oduševila je okupljenu publiku, te su mnogi od nazočnih primijetili i komentirali kako ova pjesma ima sjajnu budućnost.

Večer se nastavila druženjem uz prigodni domjenak i pretvorila u pravu kulturnu feštu kakvu Stankovci u sličnoj prigodi nisu vidjeli desetljećima. Te večeri osjećao se ponos u zraku, kao da smo se svi osjećali nekako većim, moćnijim, bili smo radosni zbog toga što jesmo, zbog Žarka i njegovog uspjeha, zbog pjesama u kojima je uhvatio i naše radosti, naše tuge, naša divljenja, a koja nismo znali izraziti stihom poput njega.

Vani, ispred Doma se nastavilo, Žarko stigao zadnji, jer je potpisivao knjige. Smijeh, šale, pjesma nastavilo se do kasno u noć. Bila je to večer u kojoj se većina došla pokloniti Stankovcima, čuti i vidjeti što o Stankovcima i nama kažu Žarkove pjesme.

Djelić atmosfere:

Dino Perica