„Kod Šare“ se pila prva espresso kava sa šlagom u Biogradu na Moru

Bila za dobro jutro ili nastavak dana, kava s mlijekom jedna je od najčešćih narudžbi u našim kafićima. Kavu s mlijekom često se naziva i macchiatom, što je zapravo espresso u koji se dodaje sasvim mala količina pjene od zagrijanog mlijeka na površini, a netko ga voli i s hladnim. Danas kad kavu u kafićima uzimamo zdravo za gotovo, bilo bi dobro prisjetiti se nekih povijesnih činjenica u našem Biogradu na Moru vezanih uz ispijanje danas ovog izuzetno popularnog napitka.

Prva espresso kava iz aparata pila „kod Šare“, na mjestu gdje je danas Bistro Pizzeria Šare. Uz dodatak šlaga, dosegla je toliku popularnost da se uživati u tom napitku ovdje dolazilo čak iz Zadra. Ostale informacije doznajemo to iz požutjelih listova gdje je pod naslovom „Susreti „kod Šare““ ostalo zapisano sljedeće:

„Nadimak „Šare“ Pavao Lukačić nasljeđuje, kao i gostionicu od oca Ante, a sam postaje samostalni ugostitelj prije deset godina. Otvorio je buffet u središtu Biograda, na mjestu koje je kao izmišljeno radi zakazivanja sastanaka, čak prepoznavanja onih koji se prvi put sastaju kakvih ima posvuda u gradovima. Ljudi često kažu „naći ćemo se onda kod Šare“, ne samo radi sastanaka s poznanikom, dragom ili poslovnim partnerom, nego i po navici, ili navrate zbog razgovora o sportu, komunalnim problemima, vremenu ili čemu drugom, s uvijek vedrim i nasmijanim vlasnikom.

Kao što je Pavlov otac u svoju gostionicu postavio prvi glazbeni automat, tako je i najmlađi Šare uveo značajnu novost koja je, vrlo brzo, osvojila njegove sugrađane.

Prva espresso kava „sa šlagom“ u Biogradu poslužena je, upravo, u buffetu „Šare“, pa je i danas prva na listi popularnih napitaka. Njezina cijena ne ovisi o posluženoj količini tučenog slatkog, uvijek svježeg, vrhnja, ista je bez obzira koliko je naručilac poželio.

Osim svih vrsta pića u Šare se može i prigristi – služe se kuhane hrenovke s gorčicom, prženi krumpirići, toast, pršut, sir i drugo.

Popularni gostioničar i veseljak, koji je bio član ekipe biogradskih potezača konopa na Jadranskim susretima, a aktivno igra i vaterpolo u veteranskoj momčadi kluba TMB, bavi se i mnogo ozbiljnijim poslovima. Član je, naime, delegacije obrtnika u Vijeću udruženog rada u Skupštini općine Biograd n/m i aktivno sudjeluje u svim društvenim akcijama koje su usmjerene ka unapređenju obrtništva.“

Neslužbeno doznajemo i ovo – da se sve to ovdje zapisano odvijalo krajem ’60-ih ili početkom ’70-ih godina prošlog stoljeća, da je prvi uređaj za kavu bio marke Gaggia/Milano, zlatna s dvije grupe, da ga je montirao Slavica iz Šibenika, i da je na šanku s Pavlom Lukačićem je Ivka Baran zvana Dragica.