U biogradskom vrtiću najavili štrajk, neuspješno mirenje i prekid kolektivnih pregovora s Gradom Biogradom na Moru

“Propali pregovori oko sklapanja kolektivnog ugovora za zaposlene u Dječjem vrtiću u Biogradu”

Pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora za zaposlene u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na moru, prekinuti su neuspješnim zaključenjem mirenja, zbog odbijanja Osnivača da sudjeluje u kolektivnim pregovorima, izvijestili su iz Sindikata obrazovanja, medija i kulture (SOMK). Pregovarački odbor Sindikata istaknuo je zahtjev da se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, temeljem članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. Prema riječima Božice Žilić, predsjednice Sindikata, Grad Biograd je kategorički od samog početka odbijao sudjelovati u socijalnom dijalogu te nijekao i negirao ustavno pravo radnica i radnika da kroz kolektivne pregovore štite i unapređuju svoja prava.

– Proces pregovora od početka je bio osuđen na propast, s obzirom da s Gradom Biogradom nismo uspostavili normalnu komunikaciju. Istina, imenovali su pregovarački tim, ali tu je sve stalo. Tražili smo čak i pisanim putem sastanak s gradonačelnikom, ali odgovor nismo dobili, pojašnjava nam Žilić, napominjući kako su radnici proteklih dana pod velikim pritiskom osnivača, odnosno Grada Biograda.

– Članovi su se aktivno uključivali u Sindikat, imali smo po dva nova člana tjedno. Međutim, zaposlenici koji imaju ugovor na određeno vrijeme, bili su podvrgnuti raznim pritiscima tako da su izašli iz Sindikata. Dodatno, Osnivač kroz različite vrste uskraćuje pravo na sindikalno organiziranje, što predstavlja direktno kršenje Ustava RH, ali i Međunarodne konvencije rada (Konvencija 98, Konvencija o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje), pojašnjava predsjednica Sindikata.

S obzirom na nemogućnost postizanja ikakvog dogovora, neuspješno je zaključeno mirenje, te će Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) pokrenuti industrijske akcije.

– Prvi korak nam je informiranje javnosti, a u narednim danima ćemo provesti referendum i vidjeti što naši članovi misle o štrajku i daljnjim sindikalnim aktivnostima, dodala je Žilić.

Dječji vrtić u Biogradu na Moru započeo je s radom 1975. godine pod nazivom Predškolska radna organizacija Miro i Rudolf Jelenković. Osnivanjem mreža općina, iz sastava vrtića Biograd izdvojili su se područni objekti Sveti Filip i Jakov i Pakoštane. Dogradnjom zgrade 2004. godine, vrtić dobva tri dodatne skupine za primarni program od kojih su dvije jasličke skupine, kao i zbornicu i ured za stručnu službu. Matični objekt dječjeg vrtića tada broji 5 skupina u primarnom 10. satnom programu. Prenamjenom prostora, u matičnom objektu otvorena je posebna skupina za djecu s teškoćama iz spektra autizma u sklopu primarnog programa kao doprinos poticanju inkluzije i stvaranju uvjeta za stručnu i vršnjačku podršku djeci s teškoćama. Program vode edukacijski rehabilitator i odgojitelj. – piše Zadarski list

“Neuspješno završeno mirenje, prekid kolektivnih pregovora i najava štrajka u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru”

Kolektivni pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora za zaposlene u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru, prekinuti su neuspješnim zaključenjem mirenja, zbog odbijanja Osnivača da sudjeluje u kolektivnim pregovorima.

Pregovarački odbor Sindikata istaknuo je zahtjev da se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama, temeljem članka 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju.

– Osnivač, Grad Biograd na Moru, otpočetka kategorički odbija sudjelovati u socijalnom dijalogu te niječe i negira ustavno pravo radnica i radnika da kroz kolektivne pregovore štite i unapređuju svoja prava.

Dodatno, Osnivač kroz različite vrste pritisaka na radnice i radnike, uskraćuje im pravo na sindikalno organiziranje, što predstavlja direktno kršenje Ustava RH, ali i Međunarodne konvencije rada (Konvencija 98, Konvencija o primjeni načela prava na organiziranje i kolektivno pregovaranje).

S obzirom na nemogućnost postizanja ikakvog dogovora, neuspješno je zaključeno mirenje, te će kao jedini logičan potez, Sindikat obrazovanja, medija i kulture (SOMK) pokrenuti industrijske akcije – navodi u priopćenju Božica Žilić, predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture. – navodi Zadarski.hr.

Radnici u vrtiću u Biogradu na Moru najavili štrajk, nezadovoljni su gradskom upravom

Nakon što su pregovori za sklapanje kolektivnog ugovora u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić u Biogradu na Moru završili neuspješnim mirenjem, Sindikat obrazovanja, medija i kulture najavio je danas pokretanje štrajka.

Predsjednica Sindikata obrazovanja, medija i kulture Božica Žilić rekla je da je najvažniji problem to što Grad Biograd odbija kolektivno pregovaranje i najavila da će u dogovoru s članovima sindikata odlučiti kada kreću u sindikalne akcije.

“Naš izlazak u medije je prvi korak, sljedeći korak su pripreme za štrajk, što podrazumijeva dogovor o nužnim poslovima s poslodavcem i izjašnjavanje referendumom. Nakon toga ćemo objaviti kada krećemo u realizaciju štrajka”, kazala je Žilić.

Žilić je tamošnju gradsku upravu prozvala zbog “neviđenog bezobrazluka” te ih optužila za ignoriranje Zakona o radu, međunarodnih konvencija i procesa kolektivnih pregovora, što svi drugi gradovi u Hrvatskoj poštuju.

Kaže da su dostavili prijedlog kolektivnog ugovora i održali tri sastanka s predstavnicima osnivača, no u razgovore o plaćama nisu ni krenuli jer gradsko vodstvo nije željelo sklopiti kolektivni ugovor. Ni proces mirenja nije uspio.

Da su uspjeli iznijeti svoje prijedloge, sindikalci bi tražili da se plaće zaposlenih u Dječjem vrtiću Ivana Brlić Mažuranić izjednače s plaćama zaposlenih u osnovnim školama prema važećoj Uredbi o koeficijentima, a radilo bi se o povećanju za 20 do 30 posto, prenosi Index.

O najavi štrajka u biogradskom vrtiću, neuspješnom mirenju  i prekidu kolektivnih pregovora s Gradom Biogradom na Moru izvijestili su gotovo svi čitaniji mediji u Hrvatskoj.

Foto/izvor: Dječji vrtić Ivana Brlić Mažuranić