Marina Kornati gradila se dijelom i sredstvima „SAS-a“?

Ovih dana dopala nas je u ruke knjiga „Stanislav Antić: Moje životno djelo“ koju smo posudili u Gradskoj knjižnici Biograd na Moru i sutra je vraćamo na police knjižnice. A prije toga izdvajamo iz knjige ono što se tiče Biograda na Moru odnosno izgradnje Marine Kornati u Biogradu na Moru.

„Od 1980. do 1990. SAS je ostvarivao oko 20% profita od cijele hrvatske privrede. Najveći problem mi je bio gdje ta silna sredstva potrošiti. U opće dobro uložili smo više od ondašnjih 150 milijuna eura pomažući zadarsko gospodarstvo, zdravstvo, vjerske, kulturne, sportske i druge djelatnosti.“, izjavio je Stanislav Antić, što je ostalo zapisano u knjizi njegovih sjećanja.

Naime, u Petom poglavlju knjige s podnaslovom „Sve donacije za opće dobro“ na 153. stranici ostalo je zapisano da se dio tih sredstava iz SAS-a, na čijem čelu je bio direktor Stanislav Antić, izvajao  i za izgradnju Marine Kornati u Biogradu na Moru. Prenosimo u izvornom obliku citat iz knjige:

„Napravljen je Samoupravni sporazum o udruživanju rada i sredstava s turističkim poduzećem Ilirija iz Biograda na moru za izgradnju Marine Kornati u Biogradu na moru. Turističko poduzeće Ilirija imalo je djelomično izgrađeni dio marine (20 %), tako da je RO SAS učestvovao  u više navrata sa svojim sredstvima od 80 % iznosa. Ukupni iznos sredstava iznosio je 26 milijardi dinara.“

Knjiga „Ilirija 50“, koja je objavljena 2007. godine ovaj podatak ne navodi. U listopadu 2007. godine predgovor knjige Goran Ražnjević, predsjednik uprave Ilirije d.d., započinje riječima:

„Danas, 2007. godine, 50 godina poslije, dugujemo zahvalnost onima koji su imali viziju i smjelost da mijenjaju sebe i stvari oko sebe shvativši da su promjene vječne. Njihova trag ostaje neizbrisiv.“

Iz njegovog predgovora izdvajamo dio koji se odnosi na nautički turizam i marinu Kornati:

„Samo rijetki se mogu podičiti da su u nečemu pioniri – stvaratelji. Biti prvi među osnivačima i stvarateljima nautičkog turizma u Hrvatskoj privilegija je tvrtke ILIRIJA. Sredinom 70-ih godina ILIRIJA je bila osnivač nautičkog turizma u Hrvatskoj, izgradivši u sklopu svojih hotela u centru Biograda na Moru, nautičko hotelsku marinu sa 100-tinjak vezova i organizirala prvu i vlastitu čarter flotu od preko 40 plovila za potrebe nautičara.

Danas, u sklopu svog poslovnog sustava ILIRIJA ima i izgradila je jednu od najmodernijih i najopremljenijih marina na Jadranu, Marinu KORNATI“ s preko 800 vezova za potrebe nautičara. Marina Kornati dala je novi identitet Biogradu na Moru učinivši ga zaista „bijelim gradom“ tijekom cijele godine i na kopnu i na moru, i pretvorila ga u grad jedriličara i morskih zaljubljenika. Preko 50.000 nautičara iz svih dijelova svijeta na godinu posjete marinu Kornati i grad Biograd na Moru. Ima li ljepših i boljih ambasadora našeg grada od njih.“

K tome možemo dodati – jednim dijelom zahvaljujući vizionaru Stanislavu Antiću koji je preminuo 13. ožujka 2022. u svojoj 92. godini života.

Knjiga “Stanislav Antić: Moje životno djelo” posthumno je objavljena i predstavljena široj javnosti prošle godine na prvu godišnjicu Antićeve  smrti 23. ožujka u Dvorani zadarskog Ogranka Matice hrvatske u Zadru.

„Radi se o zanimljivom, autobiografskom štivu koje će izazvati zanimanje pa  vjerojatno i polemike, brojne reakcije čitatelja.“, tim povodom rekao je  Nedjeljko Jusup, urednik i priređivač knjige.

“Radi se o zanimljivom, autobiografskom štivu, Antić piše kao što je i govorio: jasno,  odrješito  i argumentirano. Svoje misli, činjenice  i istinu iznosi hrabro ma kako gorka bila. Njegova je knjiga   izvrstan izvor i predmet za razmišljanje o našem vremenu pa će  zasigurno izazvati veliko zanimanje i pokrenuti mnoga razmišljanja. Vjerojatno i polemike, brojne reakcije čitatelja”, predmnijeva Jusup, koji je i pisac predgovora.

Knjiga velikog formata sa šest poglavlja  na više od 170 stranica bogato je ilustrirana  sa 153 fotografije iz arhiva obitelji Antić, ali i uradcima vrhunskih zadarskih fotografa od Ante Brkana, Vicka Zaninovića, Zvonka Kucelina, Željka Karavide, Stipe Suraća i Filipa Brale te fotografijama  Ane Vlahov i Boška Lučeva iz Šepurina na otočiću Prviću  kod Šibenika. Dizajn i grafičku pripremu potpisuje talentirani zadarski grafičar Ivan Sikirić.

U knjizi legendarni direktor na svoj osebujan način iznosi dosad nepoznate pojedinosti o svom životu i radu počevši od svog djetinjstva u Šepurinama na otočiću Prviću, gdje je  11. 11. 1929. godine rođen kao najstariji od šestero djece Marije i Luke Antića. S puno emocija piše o stradanju obitelji u 2. svjetskom ratu, teškim danima u izbjeglištvu u El Shatu, povratku, školovanju u Šibeniku i Zagrebu, prvom poslu i inovacijama u riječkom Torpedu, stvaranju i stradanju u zadarskom Bagatu i kako je od otpisanog pogona  stvorio respektabilnu tvornicu SAS. Gospodarsko čudo, jer je od 1980. do 1990. SAS  ostvarivao oko 20 % profita od cijele hrvatske privrede. U nove tehnologije, proširenje tvornice i izgradnju nove poslovne zgrade uloženo je 250 milijuna dolara. Sve iz vlastitih sredstva bez ijednog dinara kredita. Plaće radnika u SAS-u  bile su dvostruko/trostruko veće nego u sličnim tvornica bivše države, radnici su u prosjeku za godinu dana od zaposlenja dobivali stanove, u tvorničkom restoranu blagovala se najbolja „spiza“, na radno mjesto donosila im se kava, čaj, sokovi, keksi..

U Antićevoj su viziji radnici  imali integritet i društvene stanove, zarađivali velike plaće  i stvarali obitelji.

S osjećajem za opće dobro  Antić i SAS  od 1980.-1990. izgradili su „pola Zadra“. Čak 43 donacije  veće od ondašnjih 150 milijuna dolara zadarskom gospodarstvu, zdravstvu, vjerskim, kulturnim, športskim  i raznim drugim djelatnostima, o čemu po prvi put detaljno progovara u ovoj knjizi.

Kroz cijelo vrijeme, zbog svog vizionarstva i stvaralaštva  Stanislav Antić  bio je na udaru „struktura“. Za komunističke vlasti bio je tehnomenadžer, kapitalistički direktor. Nova vlast  ga je smatrala „komunjarom“ tako da je u tranziciji praktički potjeran iz SAS-a kojega je stvorio.

Nakon 11 godina u mirovini, na nagovor prijatelja Josipa Eće Vlahovića, Antić se 2002. godine   svojom nezavisnom listom okušao i na izborima u Zadru i dobio većinu, ali su mu političkom trgovinom kupljena dva vijećnika. Način ga je posebno pogodio o čemu također piše u svojim memoarima.

Tek nakon 26 godina provedenih u mirovini Antić dobiva javno priznanje za svoj rad, stvaralaštvo i ogroman doprinos  društvenoj zajednici. Kad mu je 2016. godine uručena Nagrada Grada Zadra za životno djelo legendarni je direktor svima uputio znakovitu poruku: „Nećete biti sretni ako budete bogati u siromašnom društvu. Radite za opće dobro.“