U sjećanje na maestra Andriju Zorića (1942. – 2020.) uglednog glazbenika koji je preminuo na današnji dan

Prije tri godine na današnji dan, 4. ožujka 2020. godine, u 78. godini života preminuo je maestro Andrija Zorić iz Biograda na Moru. Bio je satnik Hrvatske vojske, ugledni glazbenik, kapelnik Gradske glazbe Biograd na Moru, osnivač i voditelj mandolinskog sastava u KUD-u Kralj Tomislav…Danas je  ujedno i godišnjica smrti hrvatskog glazbenika Tomislava Ivčića iz Zadra.

Andrija Zorić je rođeni Biogradac, rodio se u Biogradu na Moru 1942. godine. Od malih nogu imao je posebnu sklonost prema glazbi, te se još kao učenik osnovne škole njome počeo baviti svirajući tamburicu i klarinet u Biogradskoj glazbi.

Po završetku osnovne škole, 1957. godine, upisao se u srednju Vojnu glazbenu školu u Vukovaru i uspješno je završio 1961. godine.

Nakon završene glazbene škole primljen je u Vojni orkestar u Prizrenu, gdje se usavršavao na instrumentima violini i trubi. Nakon rasformiranja ovog orkestra preuzeo je poslove glazbenog instruktora, a formirao je i manji glazbeni orkestar koji je zadovoljavao potrebe vojarne i grada. Nakon toga premješten je u Prištinu, u veliki puhački orkestar, gdje je bio postavljen za prvu trubu, a nastupao je i kao solist na brojnim koncertima. U Prištini je postao i članom velikog Revijskog orkestra Televizije Priština u kojem je također imao mnoge sjajne nastupe.

Nakon Prištine biva premješten u Split, u Orkestar ratne mornarice (JRM) gdje je nastupao i kao glazbenik i kao organizator mnogih koncerata. Od samog početka Domovinskog rata u Orkestru ratne mornarice (HRM) nastavio je svoj rad, sve do umirovljenja. Umirovljen je u činu satnika Hrvatske glazbe.

Nakon umirovljenja i dalje se bavio glazbom, živio je i djelovao u svom rodnom Biogradu na Moru.

Od 17. veljače 1998. do 7. studenog 2001. godine i od 4. lipnja 2002. do 8. rujna 2004. godine bio je kapelnik u Gradskoj glazbi Biograd na Moru.

Nakon toga u KUD-u Kralj Tomislav formirao se mandolinski sastav, gdje je maestro Zorić preuzeo vodstvo, osobito u podučavanju mlađih naraštaja vještini sviranja, između ostalih i autoricu ovih nekoliko skromnih redaka posvećenih uspomeni na ovog vrijednog čovjeka.

Posebno napominjemo da su u ovom sastavu svirali Drago Jelić i preminuli članovi orkestra Željko Pezelj gitaru i Željko Repinc harmoniku. Okupljali smo se u Zorićevim dvorima odakle se često čula glazba, zvuci svih instrumenata: mandoline, trube, gitare, harmonike… Čuo se odande i predivan glas njegove supruge Mirjane koji je danas utihnuo u tuzi za voljenim suprugom.

Do posljednjeg daha nastupao je maestro Zorić u biogradskom KUD-u Kralj Tomislav s kojim je ostvario mnogobrojne nastupe lokalnog i međunarodnog karaktera. U svom programu njegovao je izvorne skladbe biogradskog kraja i dalmatinski, tradicionalni mediteranski narodni melos.

Sigurni smo u to da je maestro Zorić na nebu formirao neki anđeoski sastav i da anđeli nebeski sada pjevaju s njime, kao što smo nekada i mi. Biograd na Moru izgubio je ovog velikog čovjeka, a KUD Kralj Tomislav i svog vodećeg člana.

Amaterski video zapis prikazuje nastup KUD-a Kralj Tomislav na 14. Večeri KUD-ova Hrvatske u Stankovcima, 10. kolovoza 2014. godine. Nije ovo najbolje izdanje nastupa KUD-a, ali je jedino što smo pronašli na YouTube-u:

Na posljednjem ispraćaju maestra Zorića 6. ožujka 2020. godine na Gradskom groblju u Biogradu na Moru emotivnim rečenicama opraštala se njegova unuka:

„Rijetko se viđa tolika sreća kakvom je on zračio dok je bija za instrumentom. Živija je za glazbu. Sa žarom u očima nastoja je prinit svoje znanje o glazbi svaki put kad bi mu se za to ukazala prilika…Tako je živija i kročija kroz život. Uvik samo pozitivan, nikad bolestan…“

Maestro Zorić ispraćen je uz vojne počasti, emotivnim nekrologom te s pjesmom „Soline“, najpoznatijom i najstarijom pjesmom o Biogradu koju je izveo KUD Kralj Tomislav. I Gradska glazba Biograd se od svog višegodišnjeg kapelnika oprostila glazbom za koju je maestro živio cijeli svoj život.

Prva javna izvedba pjesme „Soline“ u Biogradu na Moru bez našeg maestra :'(