Biograd street style ’70-ih; U Benkovačku samoposlugu po parizer

„Biograd street style 1978. (po pečatu pošte). Priko puta ili benkovačka samoposluga, kako smo je mi zvali, ili robna kuća, kako piše na reklami…ili su zapravo Benkovčani svoju samoposlugu onda imenovali „robnom kućom“.“, navodi u opisu fotografije, zapravo razglednice, koju vidite ispred sebe, a objavio ju je u Facebook grupi Biograd član grupe Ivan Colić, koji se u ovoj grupi pokazao kao prava riznica sjećanja na Biograd kakav je nekad bio.

Mnogi se i danas sjećaju, hajdemo to tako reći, ovog kadra i vizure grada iz ’70-ih godina prošlog stoljeća. U to vrijeme nosile su se savršeno skrojene jednostavne siluete i A-linija dizajni. Neizostavan modni detalj bile su popularne traperice visokog struka sa „Zvono“ nogavicama ili hippie traperice opšivene i ukrašene raznim dodacima. Minimalistički oblici i siluete koje uspješno pokazuju visoku dozu elegancije i ženstvenosti karakteristične za ’70-e sjajno dočarava djevojka na slici za koju kažu da se zove Irena Bogdanić. Nismo sigurni i unaprijed se ispričavamo ako smo pogriješili.

Poznata je stvar da se pojedini komadi odjeće i modnih dodataka svako toliko vraćaju u modu. Najbolje to vidimo po haljinama dugih rukava s raznim uzorcima a koje su one bile „uniforma ’70-ih“.

Iz komentara objave doznali smo štošta. Koji su u ono vrijeme bili učenici, nakon zvona za veliki odmor, ondje su sebi za marendu kupovali sendvič koji bi se složio od peciva i parizera. Takvog parizera, smatraju, danas više nigdje nema, utoliko je bio slađi jer se morao dijeliti s bar još dvojicom iz pratnje. Kupiti „kruva i mlika“ u Benkovačku neke su slali baba i teta.

Na razglednici vidimo IMV Dalmin kombi, koji su u posjedu imali i Tamića, a vozač ekonom bio je Bepo Tolić – Španjac.

Lijevo od benkovačke „Robne kuće“ bio je „Gavrilović“, pa „Borovo“, koji je i danas na istom mjestu, a desno „Jugoplastika“. Možemo još primijetiti da su okolne zgrade imale svježe obojenu fasadu, a fasada samog kompleksa „robne kuće“ ukrašena je dekorativnim, rustikalnim, grubo obrađenim kamenom.  Također opažamo da se posebna pažnja posvećivala hortikulturalnom uređenju, tako da vidimo dva zelena otoka s cvijećem i ispred ulaza „robne“ bile su žardinjere s ukrasnim biljkama.

Stare razglednice Biograda: