Tuš na plaži Soline: „Pola vode koju plaćaš ode iza zidića..“

Jeste li znali da naplata tuševa nije moguća ako tuševi nisu fiskalizirani?

U cilju bolje kontrole tržišnog prometa u gotovini, takvo pravilo u našoj zemlji vrijedi još od prošle godine. Fiskalizacijom su obuhvaćeni baš svi gotovinom „pogonjeni“ uređaji, pa tako i svi oni koji zbog tehničkih razloga ne izdaju račune, pa tako i plažni tuševi.

Komunalno društvu koje vodi računa o plažnim tuševima obvezno je pratiti i ispunjavati stroga pravila propisanih od Porezne uprave odnosno Ministarstva financija RH i prilagoditi se.

Kako izgledaju fiskalizirani tuševi?

Nakon što kupač ubaci dvije kune, dimenzijama maleni uređaj opremljen SIM-karticom odašilje signal kojim porezne instance bežičnim putem bilježe na konkretnom tušu ostvareni gotovinski promet. No za rad takvog uređaja potrebna je električna energija koja je – na svakom od takvom opremom naoružanih tuševa, najčešće osigurana uz pomoć malenog solarnog panela instaliranog nad postoljem tuša. E, sad, ako nad, okolo, pokraj, u sklopu, pri i sl. nema tog solarnog panelića nad postoljem tuša, ne vjerujemo baš da je taj tuš fiskaliziran tj. isti vam se naplaćuje protivno propisima. Mi vam pokušavamo ukazati na to da svi tuševi na javnim plažama trebaju biti opremljeni nevidljivim fiskalizacijskim modulima koji prigodom ubacivanja kovanica telekomunikacijskim putem odrađuju svoju namjenu.

Mi vam nikada ne koristimo plažne tuševe jer nam je voda koju izlijevaju prehladna za tuširanje. Mi vam ne možemo ovoga trenutka odgovoriti na pitanje je li komunalno društvo koje vodi računa o tuševima po gradskim plažama povelo računa i o fiskalizaciji istih.

Nedavno nam je jedna naša čitateljica poslala fotografije tuša u Solinama nezadovoljna što za plaćenu uslugu ne dobije dovoljno vode za tuširanje.

Bok, možete li objaviti ove slike katastrofalnog tuša na plaži ispod kafića Pocco Locco. Znači genijalno postavljanje tuša, na način da kad se tuširas pola vode (koju plaćas), ode iza zidića, a ostatak curi po stepenicama plaže, tako da se je lipo sve mokro, gubi se prostor za sjedenje i ležanje, a i stvara se odvratna ljigava zelena trava. Katastrofa. Pisala sam prosle godine Bošani d.o.o. za to, al od njih nikad odgovora.“, napisala je.

Istoga trena uputili smo je na aplikaciju „Moj Biograd“, no ona tvrdi da joj aplikacija iz nekog razloga ne dozvoljava upisati ni učitati taj problem s tušem.

Zapravo smo htjeli pisati o tom „katastrofalnom“ tušu koji nam ne daje adekvatnu uslugu za potrošeni novac i onda se sjetili fiskalizacije i svih problema s kojima su se komunalna društva u svim primorskim mjestima i otocima u kraćem razdoblju morala suočavati.

Budući da od nadležnih tijela nema nikakvog odgovora niti su isti raspoloženi za razgovor s korisnicima tuševa, palo nam napamet da je možda tuš u Solinama tako postavljen da dijelom bude u hladu tik do zidića i zbog tih na sunce osjetljivih uređaja koji za račun države broje koliko ste novca potrošili za tuširanje. Tko će znati, možemo samo nagađati.