Ruševine uz Jadransku magistralu – „krasna“ slika na ulazu u grad Biograd na Moru

Na Facebook stranici 5. ožujka 2020. godine objavili smo fotografiju nastalu uz Jadransku magistralu istočno od Lidla, s lokacije na kojoj je nekad bio Vitićev motel, koji je nakon pola stoljeća sravljen sa zemljom. Dogodilo se to u lipnju 2019. godine.

Bivši motel Gavrilović sačinjavao je kompleks koji se sastojao od čak 48 nekretnina (kuće, poslovna zgrada, skladišni prostori, dvorišta, maslinici, pašnjaci) milijunske vrijednosti.

Zbog stečaja tvrtke Hotel Biograd, registrirane kao putnička agencija, pokrenutog još prije četiri godine i naplate vjerovnika prodan je na elektroničkoj javnoj dražbi u travnju prošle godine.

Hotelski kompleks je tada kupila zagrebačka tvrtka Maxima kao jedan od vjerovnika u stečajnom postupku za Hotel Biograd. Kako piše zadarski portal 057.info, za kompleks od čak 48 nekretnina, u naravi kuća, poslovnih zgrada, dvorišta, maslinika i pašnjaka, Maxima je ponudila 14.660.250 kuna, što je za 5 milijuna kuna manje od procjene vrijednosti. S obzirom na to da je riječ o razlučnom vjerovniku, dosudom na Trgovačkom sudu u Zadru od kupovnine se prebija iznos protutražbine od 11.760.000 kuna kao i jamčevina od 1.954.700 kuna. Stoga je zagrebačkoj tvrtki za gradnju stambenih i nestambenih zgrada, u vlasništvu Zorana Kovača, za uplatu ostalo još svega 945.550 kuna.

Posljednji vlasnik motela bio je biogradski poduzetnik Milenko Mikulić iz Trgovačkog društva Trgo – Mikulić d.o.o.

Motel u Biogradu na Moru, djelo je proslavljenog šibenskog i hrvatskog arhitekta Ivana Vitića,  nezaobilaznog imena hrvatske moderne arhitekture, čiji moteli uz Jadransku magistralu su bila tema jedne od epizoda HRT-ovog serijala Betonski spavači.

Sve do prije nekoliko godina, ovaj motel služio je za odmor vozača i suputnika, dočeke novih godina, proslave vjenčanja, rođendana, krštenja itd. a jedno vrijeme u podrumu je bio i noćni klub.

Priča o Vitićevim motelima isprepletene su sa sudbinama mjesta na kojima su se nalazila i sa samom magistralom kroz više od pola stoljeća suživota. Jedan od tri Vitićeva motela, ovaj u Biogradu na Moru, otvoren 1965. godine, istovremeno kad i onaj u Rijeci i Trogiru.

Svojom tlocrtnom razvedenošću u hladu borova osiguravao je prožimanje s prirodom. Umjesto da doživi internacionalnu valorizaciju i prikladnu obnovu koja bi bila što bliža izvornom projektu, umjesto svega toga nabrojanoga danas imamo – hrpu građevinskog otpada! Umjesto da postane  spomenikom kulture srušen je ovaj motel usred ljetne sezone 2019. godine.

Nakon rušenja motela, prema pisanju Zadarskog lista, na njegovom mjestu trebalo bi se izgraditi zajedničko parkiralište Lidla i novog trgovinskog objekta, budućeg hipermarketa s trgovinama.  Lidl je u međuvremenu svoje parkiralište uredno zabetonirao, no novi se hipermarket još uvijek nije pojavio. Ostale su samo ruševine koje se, kako se čini, danas dodatno popunjavaju krupnim građevinskim otpadom.

Tako smo ovih dana u poruci dobili anonimnu dojavu kako je teren bivšeg motela postao odlagalište komunalnog otpada. Pošiljatelj poruke tvrdi da kamioni i traktori ondje danonoćno dovoze i iskrcavaju otpad. Tragom te dojave išli smo na lice mjesta provjeriti o čemu se točno radi. Nismo zatekli nikoga (doduše, nedjelja je) ali je jasno vidljivo da je hrpa građevinskog otpada vidljivo narasla od ožujka.

Fotografiju koju smo objavili u ožujku ove godine opisali smo riječima „Lijepa slika na ulazu u grad Biograd na Moru“. Fotografija je, naravno, izazvala reakcije i komentare tipa: „Ma to je divota gledati, svi prolaznici, gosti naši i strani ne mogu se načuditi kako možemo raditi bez stajanja.“

I onda je poslije toga došla pandemija koronavirusa. Okrenuli smo se drugim stvarima u brizi i strahu za sebe i svoje bližnje. A neki su, kako se čini, radili bez stajanja i odlagali otpad, umjesto da ga saniraju.

Stvarno – krasna slika na samome ulazu u grad Biograd na Moru.