Ljiljana Tomić sašila zaštitne maske djelatnicima Dječjeg vrtića Biograd, Kunjke i Biograjke se udružile u šivanju

Dječji vrtić Biograd na svojoj Facebook stranici  zahvalio je Ljiljani Tomić na zaštitnim maskama.

„Hvala g-Ljilji Tomić, baki našeg polaznika Luke, koja je za sve djelatnike sašila zaštitne maske“, napisali su u objavi.

U Facebook grupi „Solidarnost na djelu – Biograd“ koja za sad broji 378 članova podijeljena je ista objava na koju se Ljiljana Tomić javila komentarom:

„Bravo za sve! Brže prođe vrijeme, a i napraviš dobro djelo.  Preporučam svima da nađu nešto što ih veseli, a da pomogne bilo kome.“

Ljiljine maske su unikatne, pamučne, s uzorcima i zar je potrebno naglasiti, besplatno i s puno ljubavi sašivene. Bili smo slobodni podijeliti fotografije tijeka izrade istih.

U spomenutoj grupi Branka Pelicarić, administratorica grupe, javlja da je Glorija Fuzul ostavila kontakt broj ako kome treba nešto od od materijala, npr.: konci, laštige, botuni, lancuni… (091 520 88 93), te da je Diana Kapitanović Pedišić koordinatorica akcije šivanja maski.

Također smo saznali da je vlasnica Praone rublja Lora, Ivka Katuša, sa svojim zaposlenicima i prijateljicama, organizirala šivanje zaštitnih maski članovima Stožera civilne zaštite Grada Biograda na Moru, djelatnicima poduzeća Bošana d.o.o., pogrebnog poduzeća Lantana d.o.o. te više manjih firmi na području grada Biograda na Moru i okolice koje rade u ovo vrijeme. U posljednjih nekoliko dana do danas tako su ove vrijedne žene sašile više od 500 komada zaštitnih maski.

Novinar Zadarskog lista, Velimir Brkić, u prilogu pod naslovom „NE PUCAJU PO ŠAVU: Žene iz Tkona u plemenitoj akciji šivanja zaštitnih maski“ piše o ženama s otoka Tkona, Kunjkama, koje su se udružile u šivanju zaštitnih maski.

One maske šivaju potpuno besplatno i do sada su sašili preko 500 zaštitnih maski.

„Šest žena šiva maske, prve su započele Marija Ugrinić i Silva Ugrinić, da bi se par dana kasnije priključile Vanda Gotovina, Katica Mušćet i ja. Pomažu nam i brojne druge mještanke i uobičajeno Općina“, kazala je novinaru Rajna Brzić, jedna od krojačica sa škarama i šivaćim strojem u borbi s koronavirusom.

Evo kako Brkić opisuje akciju:

Da svako zlo jača dobrotu svojim primjerom pokazuju žene iz Tkona na otoku Pašmanu, po domaću Kunjke. Kako bi na neki način pomogle Stožeru civilne zaštite Općine Tkon, zaposlenicama u dućanima i mještanima u zaštiti od koronavirusa udružile su se u akciji šivanja zaštitnih maski.

Zasad je sašiveno preko 500 komada pamučnih maski koje se nakon uporabe peru i ponovno upotrebljavaju.

„Maske šivamo besplatno, sve doniramo. Mirne smo duše, jer su dobrota i ljubav jače od ovog zla koronavirusa.“, kazala je Rajna Brzić, jedna od šest plemenitih Kunjanki velikog srca koja je u dva ili tri dana u svojoj kući sašila čak 130 maski. Topla je to priča za mještane, žitelje Tkona i Ugrinića, jer zaštitne rukavice su se i mogle kupiti, ali zaštitnih maski zasad ni za lijek.

Pomažu i brojne druge mještanke

„Sada se osjeća hrabrost, neumornost i empatija, uz vjeru u Boga. Kad smo sve svoje iz doma pošivale, materijal smo uglavnom tržile od naših mještanki koje su se odmah odazvale i nose nam materijale i lastik koji je problematičan za nabaviti. I Općina je i kao uvijek, u pripomoći.“, otkriva Brzić.

U akciji šivanja maski od pamučnih materijala prve su sa šivanjem započele Marija Ugrinić i Silva Ugrinić, da bi se par dana kasnije priključile i Vanda Gotovina, Katica Mušćet te Rajna Brzić.

Njezine sumještane su preplavili topli osjećaji.

„Svaka od nas radi doma i na svoj način i koliko brzo može. Primjerice, ja imam malo stručniju mašinu, šivači stroj endlericu koja je jednostavna za korištenje. Endlerica mi je od velike pomoći pa stoga mogu i brže napraviti masku.“, naglasila je Brzić, po zanimanju krojačica.

Upitali smo Rajnu Brzić koliko joj je potrebno vremena za izradu jedne maske. Kako je pojašnjeno, prvo se porubi svaki komad. Potom se rade »falde«, elastični nabori na rubovima maske. Slijedi treća faza rezanja viška konaca. U posljednjoj fazi ušiva se lastik.

Psihoza i strah, maske psihološka pomoć

„Iskreno nisam mjerila vrijeme, jer treba iskrojiti, izendlati, porubiti, zapeglati i na kraju staviti glumice.“, rekla je Brzić.

Sama takva maska ne može vam pomoći ako se ne držite drugih mjera (fizička distanca, higijena, ne dodirivati oči, usta, nos). Ali, oni koji maske nose smatraju kako su bar na neki način zaštićeni.

„Već i to što se osjećate sigurnije psihološka je pomoć. Mnogi su opterećeni ovom psihozom, strah se širi. Jer, svatko od nas jednom će morati u dućan. Lakše mi je, bolje se osjećam ako i sama imam masku. A i ove naše opereš, opeglaš, što je jedan vid dezinfekcije i sterilizacije maske.“, zaključuje Brzić.

Izvor: Zadarski list, Solidarnost na djelu – Biograd