Šetnja po derutnom mulu u Jazu završila s lakšim ozljedama, tabla upozorenja previsoko postavljena

Ovih dana šetačica je propala kroz stari, drveni pontonski mul u Jazu, a njena šetnja završila je srećom tek s lakšim ozljedama, a mogla je za nju biti kobna. Ona jednostavno nije uočila tablu upozorenja na kojoj piše “ZABRANJENO  korištenje pontonskog gata grad Biograd n/M“, a koja je ipak postavljena previsoko. Iz tog razloga ponovit ću svoj stari članak kojim se još prije nekoliko godina upozoravalo na ovaj problem u Biogradu na Moru, premda se u međuvremenu još nije riješio.

Članak je na lokalnom portalu pod naslovom „Nova ponuda u biogradskom turizmu: derutni mul u Jazu za adrenalinsku šetnju“ s dozom satire i objavljen je u subotu, 29. kolovoza 2015. godine, a ide ovako…

A? Jesu li naporni svi ovi Biograđani što njurgaju da ne valja ovo, da ne valja ono…? Sad su se okomili i na ovaj bijedni mul u Jazu što je sklepan od dasaka koje su nabacane jedna na drugu naizgled bez ikakva reda, što se vidi i po priloženim fotografijama.

Srame se i neugodno im je pred turistima zbog izgleda derutnog mula u gradskoj lučici. Drveni je mul prepun rupa, iz dasaka vire zahrđali čavli, daske je napala crvotočina i kroz njih lako može nekome propasti noga. Pogotovo se mala, sićušna djeca mogu vrlo lako zaglaviti između njih i zadobiti ozbiljne ozljede. Stoga strahuju.

“Ne daj Bože da bilo tko od ljudi (bilo domaćih ili gostiju) doživi nekakvu nesreću i propadne kroz ovo ruglo, ne bi imao niti tužiti koga. A popravci se vrše vidite i sami kako. Ne zanima me u čijoj je to nadležnosti, sramota je da se godinama ne mogu dogovoriti oko toga tko će ovo riješiti.“, napisao je jedan Biogradac na svom Facebook profilu i pritom pozvao aktualnog gradonačelnika Kneza, ukoliko je dovoljno hrabar, na šetnju po, kako se izrazio – kultnom, drvenom mulu, zaključivši pritom ironično da ipak nema straha od pada.

(Kao da je netko od cukra, pa će se rastopiti ako upadne u more. Toplina mora mami na kupanje, doduše ne i miris istoga, baš na ovom dijelu. Ako ćemo pravo, zar ne?)

Ili ima? U svakom slučaju valja izbjegavati noćne romantične šetnje mulom i savjetuje se pojačani oprez za dnevne, a korisnicima vezova na tom mulu neprestano. Kako se vezovi navodno neko vrijeme ne naplaćuju tamo, dobro veli neki Rade:

 „Pa i ako propadnu, ne će na beton. Bit će je vez jeftin, jesu ti svi Biograđani što njurgaju spremni plaćati skuplji vez ako se tu uloži? Ne moš’ jesti janjetinu za 30 kuna kilogram, za to dobiješ kilogram pečene kokoši.“

Dok se ne riješi pitanje nadležnosti nad mulom i pitanje lagalizacije u našoj sportskoj lučici, jer je sagrađen bez potrebnih dozvola za bivših vlasti, daske od kojih je sklepan mogu i dalje služiti kao balans daske za sve one koji iskušavaju svoje vještine i sreću adrenalinskom šetnjom, zaobilaženjem opasnosti tim poligonom prepunim zamki samo za najhrabrije.

Biograd se, kao nautički i turistički biser, po tome može svrstati i u najnoviji raj za ljubitelje adrenalina. Zemaljski raj ipak, jer taj valjda ne traje vječno.